Χαρακτηριστικά Ελαστικών

Η Ετικέτα Ελαστικών ΕΕ

To Νοέμβριο του 2012, μια τυποποιημένη ετικέτα για τα ελαστικά οχημάτων, παρουσιάστηκε σε όλη την Ευρώπη: η ετικέτα ελαστικών της ΕΕ παρέχει πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την ασφάλεια του ελαστικού βασισμένη σε τρία κριτήρια, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση της ρύπανσης.

Πώς διαβάζεται η ετικέτα;

 1

Ασφάλεια

Το ασφαλές κράτημα σε βρεγμένες συνθήκες είναι κρίσιμο για την ασφαλή οδήγηση. Η απόδοση ταξινομείται σε κλάσεις από A ως G (αν και οι D και G δεν χρησιμοποιούνται). Η διαφορά στην απόσταση ακινητοποίησης μεταξύ ελαστικών κλάσεων A και F μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 18 μέτρα.

 2

Aποδοτικότητα καυσίμου

Η μειωμένη αντίσταση κύλισης εξοικονομεί καύσιμα και μειώνει τις εκπομπές CO2. Τα ελαστικά κλάσης Α προσφέρουν την καλύτερη απόδοση καυσίμων, με κάθε επόμενη κλάση μέχρι τη G να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων μεταξύ 0,42 και 0,56 μίλια/γαλόνι για όχημα με κατανάλωση 36 μίλια/γαλόνι.

 3

 Θόρυβος

Αφορά στον εξωτερικό θόρυβο που προκαλεί το ελαστικό και μετριέται σε ντεσιμπέλ.

Όσο περισσότερες μαύρες μπάρες έχει η ετικέτα, τόσο πιο θορυβώδη είναι τα ελαστικά.

 4

Παρακαλώ λάβετε υπόψη:

Η εξοικονόμηση καυσίμων στην πράξη και η οδική ασφάλεια εξαρτώνται σε μαγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των οδηγών, και πιο συγκεκριμένα από τα εξής:

  • η οικολογική οδήγηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου,
  • η πίεση των ελαστικών πρέπει να ελέγχεται τακτικά για τη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης στο βρεγμένοκαι της αποδοτικότητας των καυσίμων,
  • οι αποστάσεις ακινητοποίησης πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Περισσότερες πληροφορίες:

Θέμα ετικέτας ελαστικών στο επίσημο website της Επιτροπής της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm

wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label

 

Γενική επισκόπηση

  • Από το Νοέμβριο του 2012 όλοι οι καταναλωτές θα ενημερώνονται μέσω της ετικέτας για την αποδοτικότητα των καυσίμων, τις ιδιότητες ασφάλειας, και τα επίπεδα θορύβου των νέων ελαστικών.
  • Μεταξύ κατηγοριών, η κατανάλωση καυσίμων θα αυξάνεται ή θα μειώνεται κατά 0,42 μέχρι 0,56 μίλια/γαλόνι, ενώ η αύξηση ή μείωση στην απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο με ταχύτητα 80 km/h θα είναι μέχρι 6 m.
  • Οι δοκιμές ελαστικών που πραγματοποιούνται από περιοδικά αυτοκινήτου θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τους τελικούς καταναλωτές επειδή ελέγχουν μέχρι και άλλες 11 συναφείς ιδιότητες ασφαλείας των προϊόντων πέρα από τα 3 κριτήρια στην ετικέτα.
  • Το χειμώνα αποκτούν σημασία άλλα κριτήρια για την απόδοση των ελαστικών, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ετικέτα. Όταν αγοράζουν χειμερινά ελαστικά, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται και άλλες πηγές – δημοσιευμένες δοκιμές ελαστικών, συμβουλές εμπόρων, ενημερωτικό υλικό κατασκευαστή κλπ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με τον αντιπρόσωπό σας ή στο www.tyre-label.com
Pin It