Η καταλληλη χρονικη στιγμη για τον ελεγχο των ελαστικων

Παίρνει μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να διαφυλάξει πολύ περισσότερα από χρόνο και χρήμα μόνον

Καθώς τα ελαστικά σας είναι το μοναδικό σας σημείο επαφής με την επιφάνεια του δρόμου, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο για να τα ελέγχετε σε τακτική βάση. Ένα φθαρμένο ελαστικό μειώνει σημαντικά την ασφάλεια και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σας. Τι είναι λίγα λεπτά σε σύγκριση με την ασφάλεια της οικογένειάς σας; Εάν συντηρηθούν κατάλληλα, τα ελαστικά μπορούν να διαρκέσουν από 40,000 έως και 80,000 μίλια, κι αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που εσείς οδηγείτε και από την κατάσταση των δρόμων.

1. Πίεση αέρα στα ελαστικά

Προσπαθήστε να ελέγχετε την πίεση αέρα στα ελαστικά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή πριν από διαδρομές σε υψηλές ταχύτητες.

Ένα ελαστικό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι "πίτα", χωρίς να μοιάζει να βρίσκεται σε υποπίεση. Για να είσαστε στην πλευρά της ασφάλειας, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις πιέσεις, ιδιαίτερα πριν από διαδρομές σε υψηλές ταχύτητες.  Η σωστή πίεση είναι ένας παράγων της ασφάλειας και της χιλιομετρικής απόδοσης των ελαστικών σας.


content UnderInflatedΝα θυμάστε να ελέγχετε τις πιέσεις των ελαστικών σας μόνον εν όσω τα ελαστικά σας είναι κρύα (όταν έχετε κινηθεί σε απόσταση μικρότερη από δύο μίλια.) Εάν δεν είστε βέβαιοι για τη σωστή πίεση χρήσης των ελαστικών σας, παράκληση να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του οχήματός σας.

2. Βάθος σκαλίσματος του πέλματος

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να ελέγχετε το βάθος σκαλίσματος των ελαστικών σας, και για φθορές και για σχισίματα, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίσταντια όταν το σκάλισμα του πέλματος έχει φθαρεί μέχρι το 1.6 mm. Ή και πριν από αυτό. Τα ελαστικά θα πρέπει να ελέγχονται και, αν χρειάζεται, να αλλάζονται.  Αυτό επειδή δεν είναι πλέον ασφαλή στην οδήγηση και επειδή, επίσης, είναι δυνατό να παραβαίνετε το νόμο. Ο προμηθευτής σας σε ελαστικά μπορεί να σας προμηθεύσει με ένα εργαλείο μέτρησης των ελαστικών.

Content LegalLimit

3. Γεωμετρία ανάρτησης / Απόκλιση / Τράβηγμα

Μια καλή στιγμή για να ελέγξετε εάν έχει το όχημά σας απόκλιση/ τράβηγμα είναι σε κάθε σέρβις ή πριν από ΚΤΕΟ

Εάν η γεωμετρία ανάρτησης στο όχημά σας δεν είναι η σωστή (tracking - απόκλιση / τράβηγμα) τότε επηρεάζεται το κράτημα δρόμου.  Και η ασφάλειά σας θα μπορούσε να διατρέξει κίνδυνο.  Δεν είναι πάντοτε δυνατό να αισθανθείτε εάν το tracking ‘is out’ - εάν το όχημα τραβάει προς τα έξω. Ίσως να έχετε χτυπήσει σε κάποιο κράσπεδο ή λακκούβα, που θα μπορούσε να έχει "πετάξει" τους τροχούς σας έξω από την ευθυγράμμισή τους, χωρίς αυτό να υποπέσει στην αντίληψή σας. Είναι καλή ιδέα λοιπόν, κατά περιόδους, να ελέγχει ο προμηθευτής σας εάν χρειάζεται διόρθωση το tracking, και αυτό είναι ιδανικό να γίνεται σε κάθε σέρβις ή πριν από MOT (ΚΤΕΟ).

4. Ζυγοστάθμιση

Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τη ζυγοστάθμιση των ελαστικών σας κάθε φορά που τα αντιμεταθέτετε, κάτι που συνήθως γίνεται κάθε 6.000 έως 8.000 μίλια.

Συχνά επικρατεί σύγχυση ανάμεσα σε tracking και ζυγοστάθμιση. Το tracking αναφέρεται στη ρύθμιση των γωνιών των τροχών, ενώ η ζυγοστάθμιση πσρέχει στα ελαστικά τη δυνατότητα να στρίβουν χωρίς κραδασμούς. Η ζυγοστάθμιση προλαμβάνει την πρόωρη φθορά του ελαστικού, και επίσης προστατεύει την ανάρτηση του οχήματος, το σύστημα διεύθυνσης και τα ρουλεμάν. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην άνεση του επιβάτη.

5. Αντιμετάθεση

Παρατείνετε τη ζωή των ελαστικών σας, εάν τα αντιμεταθέτετε κάθε 6.000 έως 8.000 μίλια.

Για να συμβάλλετε στην παράταση της ζωής των ελαστικών σας, σας συνιστούμε να τα αντιμεταθέτετε, και τη ρεζέρβα σας, κάθε 6.000 έως 8.000 μίλια. Αυτό σημαίνει να τοποθετήσετε τα ελαστικά σας σε διαφορετικές θέσεις, κάτι που οδηγεί σε ομοιόμορφη φθορά των ελαστικών.  Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κάθε ελαστικού.

6. Βαλβίδες

Είναι σημαντικό, για λόγους ασφάλειας, να αντικαθιστάτε τις βαλβίδες κάθε φορά που αλλάζονται τα ελαστικά.

Η βαλβίδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να παραμένει το ελαστικό σας αεροστεγές. Αρχικά έχει μέσα αέρα σε υψηλή πίεση, αλλά θα αρχίσει να τον χάνει σταδιακά λόγω των δυνάμεων που ασκούνται με την περιστροφή του τροχού. Αυτές οι δυνάμεις είναι πραγματικά δραματικές. Στα 62 μίλια την ώρα, η βαλβίδα πιέζεται από μία δύναμη 1.7Kg. Είναι σημαντικό να αντικαθιστάτε τις βαλβίδες κάθε φορά που αλλάζονται τα ελαστικά.  Αυτό θα συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής και στην ασφάλεια των ελαστικών σας.

Θα ήταν λάθος αντίληψη για την οικονομία, να θέτατε σε κίνδυνο τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας, ή ακόμη και την ίδια την ασφάλειά σας, για να εξοικονομήσετε την τιμή μιας καινούργιας βαλβίδας. Βεβαιωθείτε ότι ελέγξατε προσεκτικά, μαζί με τον προμηθευτή σας, ότι αντικαταστάθηκαν και οι βαλβίδες όταν αλλάξατε τα ελαστικά σας.

Pin It