Μικρα μυστικα για τον ψυχρο καιρο

1. Τοποθετήστε Χειμερινά ελαστικά και στους τέσσερις τροχούς σας

Για μέγιστη ασφάλεια και έλεγχο του οχήματός σας σε συνθήκες ψυχρού καιρού, τοποθετήστε Χειμερινά ελαστικά και στους τέσσερις τροχούς σας.  Για να αναβαθμίσουν τις επιδόσεις ως προς την ελκτικότητα σε συνθήκες ψυχρού καιρού, πολλοί άνθρωποι τοποθετούν Χειμερινά ελαστικά μόνο στον κατευθυντήριο άξονα. Όμως αυτό είναι σφάλμα, δεν παρέχονται έτσι καλή πρόσφυση, επιδόσεις ή επίπεδα ασφάλειας.

  • Η τοποθέτηση Χειμερινών ελαστικών μόνο στον εμπρός άξονα μπορεί να προκαλέσει μείωση της πρόσφυσης πίσω.  Επίσης διακινδυνεύετε να σπινάρει το όχημα (με κατευθυντήριο τροχό πίσω) ή όταν παίρνετε στροφές (με κατευθυντήριο τροχό μπροστά ή πίσω).
  • Η τοποθέτηση μόνο δύο Χειμερινών ελαστικών στον πίσω άξονα, αυξάνει τον κίνδυνο να πάτε ευθεία όταν θα προσπαθείτε να πάρετε στροφή.


Μάθετε περισσότερα για τα Χειμερινά ελαστικά MICHELIN.

2. Γέμισμα των ελαστικών με αέρα, τον χειμώνα

Όταν κάνει περισσότερο κρύο, η πίεση των ελαστικών σας πέφτει. Εάν ένα ελαστικό έχει πίεση 2 bar (29psi) με θερμοκρασία περιβάλλοντος 20°C, για παράδειγμα, η πίεση θα πέσει στα 1.8 bar (26psi) μόνο, αν η θερμοκρασία πέσει στους 0°C. Αν οι πιέσεις των ελαστικών σας είναι χαμηλές όταν τις ελέγχετε με κρύο καιρό, ξαναφουσκώστε τα ελαστικά σας και ανεβάστε τις πιέσεις τόσο, ώστε να είναι όσο συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος.

Η συμβουλή μας:

  • Όταν ρυθμίζετε τις πιέσεις με κρύα ελαστικά (θερμοκρασία ελαστικού ίση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος), να τις ρυθμίζετε στο ύψος που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος.
  • Αν ρυθμίζετε τις πιέσεις μέσα σ' ένα ζεστό γκαράζ ή συνεργείο, προσθέστε 0.2 bar (3psi) στις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος. Αυτό θα διασφαλίσει πως συμψηφίζετε την ψυχρή θερμοκρασία και επιτυγχάνετε τις σωστές πιέσεις.


Παράκληση ελέγξτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιέσεις των ελαστικώ.

3. Η συντήρηση του αυτοκινήτου τον χειμώνα

Η καλύτερη εποχή για να προετοιμάσετε το όχημά σας για τους κρύους μήνες που έρχονται, είναι όταν ο χειμόνας είναι στη στροφή.  Αν έχετε ποτέ οδηγήσει σε χιόνι, πάγο, σκορπισμένο χαλίκι ή αλάτι στο δρόμο, τότε ξέρετε τι μπρούν να κάνουν στο αυτοκίνητό σας.  Μικρές γρατζουνιές που σκουριάζουν, η εγκατάσταση θέρμανσης του οχήματος κάνει δουλειά για την οποία πιθανώς δεν ήταν προετοιμασμένη, και το  παρμπρίζ σας πρέπει να διαχειριστεί το θερμικό σοκ που προκαλείται από ένα παγωμένο εξωτερικό και το άκρο αντίθετο στρεσάρισμα από ένα πολύ θερμό εσωτερικό. Εάν είναι δυνατόν, καλύψτε εξωτερικά και εσωτερικά το παρμπρίζ σας, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (μια έξυπνη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε εφημερίδες).

Η ασφάλεια του παρμπρίζ

Winter screenwash

Αν έχετε ποτέ οδηγήσει αμέσως πίσω από ένα φορτηγό που σκορπίζει αλάτι κι έχει λιώσει πάγο και χιόνι,τότε ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε χειμωνιάτικο screenwash. Βεβαιωθείτε ότι η φιάλη καθαρισμού του παρμπρίζ σας είναι γεμάτη και λειτουργεί κανονικά.  Τα παρμπρίζ μπορούν να ασπρίσουν πολύ γρήγορα από το αλάτι που σκορπίζεται πάνω τους. Μια έξυπνη λύση εδώ, είναι να μην αραιώσετε το υγρό του  screenwash με νερό: μπορεί να παγώσει κάτω από πολύ χαμηλες χειμερινές θερμοκρασίες. 

  • Ελέγχετε συχνά την κατάσταση της μπαταρίας σας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αποφόρτιση.
  • Ελέγξτε ότι το λάδι στη μηχανή σας είναι κατάλληλο για το όχημά σας και για τις συνθήκες, επειδή το κρύο έχει μια τάση να το κάνει παχύτερο (να το πήζει).
  • Πλένετε τακτικά το αυτοκίνητό σας για να προστατεύσετε το σασί, το σώμα και τα ελαστικά του οχήματος από την διάβρωση που οφείλεται στο αλάτι που είναι σκορπισμένο στους δρόμους.
  • Ελέγξτε τα φρένα σας.  Είναι επικίνδυνο να οδηγείτε τον χειμώνα με ελλιπώς συντηρημένα φρένα.
  • Ελέγξτε τα φώτα σας.  Έχετε μπροστά σας πολλές μακριές νύχτες

4. Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε αλυσίδες χιονιού;

Οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πατημένο χιόνι.  Αν ταξιδεύετε προς κάποιο χιονοδρομικό κέτρο, για παράδειγμα, θα υποχρεωθείτε να βάλετε αλυσίδες (ελέγξτε πριν ταξιδέψετε).

Εάν δεν έχετε ένα σετ αλυσίδων, στα καλά μαγαζιά λιανικής θα είναι ευτυχείς να σας συμβουλέψουν ποιες είναι οι πιο κατάλληλες για το όχημά σας και για τις διαστάσεις των ελαστικών σας. Το ιδανικό είναι, όταν είναι φορεμένες οι αλυσίδες, να είναι ένα "νούμερο" μεγαλύτερες από την επιφάνεια επαφής του ελαστικού σας. Αυτό σημαίνει, κατά μέσον όρο, κατ' ελάχιστον 12 διασταυρώσεις της αλυσίδας ανά ελαστικό.  Πριν από το ταξίδι σας, διαθέστε χρόνο για να μάθετε να τις τοποθετείτε και να τις αφαιρείτε αποτελεσματικά.  Δεν είναι αστείο να τις τοποθετήσετε μέσα σε χιονοθύελλα, με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, με παγωμένα δάχτυλα, στα μισά ενός απότομου ορεινού δρόμου.  Δυο ώρες προετοιμασίας, θα επιταχύνουν σημαντικά την όλη διαδικασία.

Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι οι αλυσίδες σας είναι εύκολα προσβάσιμες.  Μια καλή ιδέα είναι να τις φορτώσετε στο πορτμπαγκάζ σας τελευταίες, μαζί με άλλα πράγματα που θα χρειαστείτε καθ' οδόν.  Φροντίστε να υπάρχουν ένα ζευγάρι γάντια και μια λάμπα (ίσως μια λάμπα από αυτές που στερεώνονται στο κεφάλι, σαν αυτές που έχουν οι ποδηλάτες και οι πεζοπόροι, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τρία χέρια).

Pin It